Grote rivieren Nederland

Welke grote rivieren zijn er in Nederland?

In Nederland zijn meerdere grote rivieren, waarvan sommigen alleen in Nederland stromen en anderen ook wel in het buitenland te vinden zijn. Drie van de grote rivieren in Nederland stromen in ook in andere landen. Dit zijn de Schelde, de Maas en de Rijn.

De andere grote rivieren in Nederland zijn de Waal, de Lek, de Merwede. Ook de IJssel wordt wel tot de grote rivieren gerekend. Op al deze grote rivieren in Nederland, kun je als je dat wilt allerlei watersporten bedrijven.

Grote rivieren nederland

De plaatsen waar de grote rivieren in Nederland samenkomen

Alle grote rivieren in Nederland komen uiteindelijk in de Noordzee terecht. Al deze rivieren komen in de buurt van Dordrecht bij elkaar. Dat is de plaats waar ze langzamer gaan stromen, waardoor er ook meer stank vrijkomt.

Een aantal van deze rivieren zijn zijtakken van de Rijn. Deze rivier heeft overigens meerdere namen. In Zwitserland heet de rivier de Voor- en Achterrijn, in Duitsland is dit de Middenrijn en in Nederland noemen we het de Bovenrijn.

Nog een leuk weetje via Sander: de Rijn is ook een van de langste rivieren van Europa met zijn 1233 kilometer en de duizenden liters water die er per uur stromen.